Přečtení tohoto článku vám zabere 4,5 minuty
5 běžných chyb při bělení zubů
Bílý a zářivý úsměv se stal symbolem zdraví a atraktivity. Proto jsou dnes bělicí procedury tak populární. Bohužel nejsou bez určitých rizik a potenciálních chyb, a pokud jsou prováděny nesprávně, mohou mít následky pro zdraví našich zubů a dásní. Abychom si mohli užívat účinků efektivní a bezpečné léčby, stojí za to vědět, na co si dát pozor před zahájením bělení zubů a jakým chybám se vyhnout.
Jak funguje bělení zubů?
Na trhu je k dispozici mnoho produktů pro bělení zubů. Některé z nich umožňují obnovit původní barvu a skutečně zuby vybělit chemickými metodami. Karbamid peroxid a peroxid vodíku v různých koncentracích jsou nejčastěji používány k bělení vitálních zubů.
Vnitřní zabarvení vzniká v důsledku ukládání barevných látek (tzv. chromatoforů) v vnitřní tkáni zubu - dentinu. Jedná se o dlouhé chemické sloučeniny. Ty mohou být odbarveny oxidací chromatoforů a rozkladem jejich dlouhých řetězců bělicími činidly, jako je karbamid peroxid nebo peroxid vodíku. Když se rozloží na menší molekuly, mohou proniknout za tkáně zubu a absorbovat méně světla, což vede k tomu, že zuby jsou pozorovány jako světlejší.
Jaké chyby při bělení zubů je třeba se vyvarovat?
Bělení zubů je procedura, která vyžaduje zvláštní přípravu. Volba vhodné metody bělení zubů závisí na mnoha faktorech - individuálních potřebách a preferencích, stejně jako na zdravotním stavu a příčině zabarvení zubů. Abychom posoudili, která metoda bělení zubů je nejlepší, stojí za to nejprve konzultovat svého zubaře nebo dentální hygienistku. Po takové přípravě se vyhneme potenciálním chybám během bělení zubů, které nás ohrožují, mezi které patří:
1. Výběr nesprávného bělicího prostředku
Při výběru bělicího přípravku stojí za to věnovat pozornost složení a bělicí látce. Nejlepší je, pokud se jedná o látku, která působí chemicky, např. karbamid peroxid nebo peroxid vodíku. Navíc stojí za to věnovat pozornost jeho koncentraci. V obchodech můžeme najít produkty s bezpečným složením: obsahující peroxid vodíku (koncentrace do 0,1%) a karbamid peroxid, které lze používat samostatně doma.
Produkty jako bělicí gely (pro použití se speciálně vyrobenými individuálními bělicími formami) s vyšší koncentrací (do 15-20% peroxidu vodíku nebo močoviny) lze používat pouze pod dohledem zubaře. Mezitím produkty s vysokou koncentrací (nad 25-35% peroxidu vodíku nebo močoviny) jsou určeny pro profesionální použití zubařem nebo dentální hygienistkou jako součást bělení zubů v ordinaci.
Také se stává, že si vybereme bělicí produkt, který nesplňuje naše očekávání. Každý bělicí produkt má jinou koncentraci složek a způsob použití, takže je důležité být si vědom, jak různé metody fungují a jaké výsledky můžeme očekávat.
Stojí za to vědět, že bělení zubů s jemnějšími přípravky, jako je Colgate Max White Ultimate Overnight Bělicí pero, bude dosaženo za delší dobu (po asi 3 týdnech nepřetržitého používání), ale nespornou výhodou tohoto řešení je výrazně nižší riziko citlivosti po léčbě. Na druhou stranu, v případě profesionálního bělení zubů v ordinaci je bělicí efekt dosažen okamžitě po opuštění zubní ordinace, ale bohužel riziko citlivosti po léčbě je výrazně vyšší.
2. Použití nesprávných typů bělicích produktů
Na trhu je k dispozici mnoho produktů, které jsou založeny na podobném principu chemické aktivity mezi bělicími přípravky. Liší se však způsobem aplikace aktivní (bělicí) látky. Jejich nesprávné použití, v rozporu s doporučeními výrobce, může nést riziko vedlejších účinků.
Jednou z metod, která vyžaduje přesnost při použití, jsou bělicí pásky. Nejčastějšími vedlejšími účinky bělicích pásků jsou podráždění ústní sliznice (zejména dásní a vnitřních rtů) a citlivost zubů. Podráždění dásní nastává, když jsou pásky aplikovány nepřesně, tj. neodpovídají tvaru zubů správně nebo jsou umístěny příliš blízko dásní. V takové situaci může bělicí látka přijít do kontaktu s dásněmi a podráždit je. Stojí také za to vědět, že v případě aktuálního zánětu dásní (gingivitida) nebo parodontu (parodontitida) je použití bělicích přípravků kontraindikováno, protože proces může být výrazně zhoršen.
Dalším produktem pro domácí použití, po kterém pacienti často sahají, jsou standardní nebo vlastní formy vyrobené pomocí horké vody. Ty však nejsou dostatečně přesné, aby chránily dásně před bělicím gelem aplikovaným do forem. Další možné komplikace při použití standardních nebo vlastních forem mohou být problémy v temporomandibulárním kloubu projevující se bolestí nebo výskytem praskání nebo klikání v kloubech během pohybů čelisti.
Bezpečnějším řešením jsou formy, které jsou vyrobeny zubním technikem ve spolupráci se zubařem. Jedná se o formy vyrobené z tužšího materiálu, který přesně přiléhá k povrchu zubů a zabraňuje úniku bělicího gelu směrem k dásním. Jsou individuálně vyrobeny pro každého pacienta na základě otisků zubů odebraných zubařem, a proto by neměly poškozovat temporomandibulární klouby a zvyšovat výšku skusu.
3. Nedodržení kontraindikací k bělení zubů
Kontraindikace zahrnují:
- kazivé dutiny a nepevné výplně/rekonstrukce
- onemocnění dásní a parodontu (gingivitida a parodontitida)
- expozice krčků a kořenů zubů (také známé jako recese dásní)
- citlivost zubů
- kouření a žvýkání tabáku
- těhotenství a kojení
- alergie na bělicí látky
Stojí za to mít na paměti, že ne každý pacient je vhodným kandidátem na bělení zubů a účinky bělení se mohou lišit v závislosti na individuálních vlastnostech zubů a jejich stavu a zdraví. Konzultace se zubařem je velmi důležitá před zahájením bělicí léčby, aby se posoudilo zdraví ústní dutiny, zvážily se, zda existují nějaké kontraindikace k bělení zubů a vybrala se správná metoda pro konkrétní typ zabarvení zubů.
4. Příliš časté bělení zubů
Může být bělení zubů škodlivé? Nedodržení doporučení ohledně délky a frekvence použití bělicích produktů, jako jsou pásky nebo gely, může vést k citlivosti zubů a destruktivním účinkům bělicích přípravků, které mohou oslabit sklovinu - vnější tkáň zubů. Pokud jsou však bělicí přípravky používány v souladu s doporučeními výrobce a pokyny zubaře nebo dentální hygienistky, mohou být bezpečným řešením pro ty, kteří sní o krásném a bílém úsměvu.
5. Špatný bělicí efekt
Konečný bělicí efekt závisí mimo jiné na potravinách a nápojích konzumovaných během a po dobu 2-3 týdnů po bělení zubů. Doporučuje se dodržovat tzv. bílou dietu.
Které potraviny a nápoje nejvíce zabarvují zuby?
Existuje mnoho potravin a nápojů, které mohou zabarvit zuby. Mezi nejvíce zabarvující produkty patří:
- káva (obsahuje taniny, které mohou přispět k zabarvení zubů, zejména pokud je konzumována pravidelně)
- čaj (jak černý, tak zelený čaj obsahují taniny, které mohou způsobit zabarvení zubů)
- červené víno a další tmavé alkoholické nápoje (mohou obsahovat pigmenty, které přispívají k zabarvení zubů)
- některé ovoce a zelenina (např. jahody, třešně, maliny, borůvky, třešně, rajčata, řepa, červené zelí)
- některé koření (např. kari, kurkuma, sladká nebo uzená paprika).
Měl bych konzultovat svého zubaře před bělením?
Rozhodně ano! Konzultace s odborníkem před zahájením bělení zubů je velmi důležitá. Zubař posoudí vaše zdraví ústní dutiny a poradí vám, jak dosáhnout nejlepších a nejbezpečnějších výsledků. Díky tomu si budete moci užívat zdravý a krásný úsměv.
Odkazy:
- Marcin Kasiak, Mirosława Kasiak, Wybielanie i rozjaśnianie zębów - przegląd piśmiennictwa, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, ROZMAITOŚCI, 2010.
- Avijit Banerjee, Stomatologia estetyczna. Zabiegi minimalnie inwazyjne, Edra Urban & Partner, 2016
- Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
- Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009