Sliny a žvýkačka – přínos pro zdraví ústní dutiny
Jak mnozí vědí, sliny pomáhají udržovat ústa vlhká. Tvorba slin se zvyšuje při jídle, což nám umožňuje žvýkat a polykat jídlo. Sliny mají také ochranný účinek, který spočívá v tom, že neutralizují kyseliny, když jíme sacharidy snižující hladinu pH v ústech, a odstraňují zbytky potravin z úst po jídle.
Žvýkání žvýkaček bez cukru představuje další způsob, jak podnítit tvorbu slin, jež neutralizují kyseliny z konzumovaného jídla. (1, 2)
Jaký to pro vás má význam? Znamená to, že můžete snížit výskyt zubního kazu omezením množství kyselin, s nimiž vaše zuby přicházejí do styku. Po jídle se hladina pH zubního plaku na určitou dobu sníží (zvýší se jeho kyselost), čímž docházení k oslabení zubů a ke zvýšení jejich náchylnosti k tvorbě zubního kazu.
V populaci dětí navštěvujících třetí až pátou třídu základních škol v Evropě byla provedena dvouletá studie zaměřená na žvýkačky bez cukru. Výsledky již po pouhém jednom roce ukázaly, že u dětí, které kromě pití nefluorizované vody a pravidelného používání zubní pasty také žvýkaly žvýkačky bez cukru (jež je v nich nahrazen sorbitolem), došlo ke snížení výskytu zubního kazu o 41,7 procenta v porovnání s kontrolní skupinou dětí, které žvýkačky se sorbitolem nežvýkaly.(3) Studie rovněž ukázala, že není složité zachovat počet spotřebovaných žvýkaček bez cukru na třech kusech denně.
Prevence je jednoduchá. Promluvte si se zubním lékařem o tom, jak díky chytrému rozhodnutí používat žvýkačky bez cukru můžete pomoci zdraví své ústní dutiny.
Zdroje:
1 Park KK, Schemehorn BR, Stookey GK. Effect of time and duration of sorbitor gum chewing on plaque acidogenicity. Pediatr Dent. 1993; 15(3):197-202.
2 Koparal E, Ertugrul F, Sabah E. Effect of chewing gum on plaque acidogenicity. J Clin Pediatr Dent. 2000; 24(2): 129-32.
3 Szoke J, Banoczy J, Proskin HM. Effect of after-meal sucrose-free gum chewing on clinical caries. J Dent Res 80(8): 1725-29, 2001.
© 2010 Colgate-Palmolive Company